Много често вместо спазване на някаква прецизност се правят бъркочи "на око",т.е. спазват се приблизително някакви установени в практиката пропоции.Обикновено се използват шишенца от рициново масло,при което техният обем се използва за създаване на горивни смеси,които не са за отговорни стартове.Тези рецепти имат едно преимущество,че са изпитани в практиката и се предават по всевъзможни куриозни начини.Например в бившата тоалетна на базата на плочките са записани две съкровени рецепти,които вършат идеална работа и позволяват да се бръмчи по всяко време на денонощието с всякакви видове двигатели.Все пак, когато си приготвяте поредната супичка за любимото моторче,трябва да спазвате следните простички правила:
Първо,изискванията за чистота на съдовете или тубичките за гориво трябва да се превърнат за вас в нещо "параноично".
Второ,направете всичко възможно да не дишате парите на съставките,т.е. смесването може да става или на открито,или в по-големи помещения,като шишетата стоят максимално кратко време отворени.
Трето,да знаете какво "правят" отделните съставки,например:
-намаляването на съдържанието на маслото може да става само в разумни граници,понеже маслото влияе изключително много на топлинния режим на двигателя,а също така и за колко време ще можете да го унищожите поради ненормално триене на частите му.Прекаленото му повишаване увеличава саждите/стига да запалите чудовището си/;
- повишаване съдържанието на керосина /газта за осветление/ подобрява икономичността, повишава работната температура на двигателя и затруднява запускането на дзвера;
- повишаването на съдържанието на етера улеснява запуска,подобрява температурния режим на двигателя,но намалява калоричността на горивото.А както знаем от вицовете за борците,"нема ли рана/храна!/, нема и борба";
- увеличаването на процентното съдържание на амилнитрита подобрява запуска,повишава мощността / оборотите/ на моторчетата,но води до повишаване на работната температура и ... много нагар по буталото и кантрабуталото.Подобни екстри дава и нитрометанът .
Няма коментари:
Публикуване на коментар