Проект BG051PO001 - 1.2.05 - 0001
Да направим училището привлекателно за младите хора
Powered By Blogger

четвъртък, 25 октомври 2007 г.

Горивни смеси за микролитражни двигатели

Горивните смеси се състоят обикновено от гориво,смазочно масло и т.н. присадки.И понеже в моделизмите използваме основно два вида двигатели - с нагрявна свещ и компресионни,говорим и за два вида горивни смеси.Едно нещо обаче е изключително важно да се знае-почти всички компоненти са отровни и леснозапалими.Затова и ще мине много време,докато получите право сами да приготвяте гориво в клуба.Излишно е да споменавам,че не е желателно да предизвиквате семеен съвет,ако решите да проверите бързината, с която Бърза помощ или Пожарната реагират.
СЪСТАВЯНЕ НА ГОРИВНИТЕ СМЕСИ
При съставянето ня горивните смеси обикновено се ръководим от наличните компоненти,от целта,с която ще се пускат двигателчетата,от степента на износване на двигателя и от метеорологичните условия.И да не забравяме най-важното- чисти и подходящи съдове за правене и съхраняване на горивото.Защото... питайте батко си Евгени.Той много добре знае как прекрасно шише с гориво се превръща в очарователна локва.
Съединяването на отделните компоненти за двигателчетата с нагрявна свещ става в следния ред:рициновото масло се налива в спирта,разбърква се добре /не с пръст!!!/,филтрира се /ако се окаже,че вътре плуват терористи или поне песъчинки/,оставя се да се утаи в продължение на 2-3 дни и едва тогава се прибавя нитрометан.
За компресионните двигатели рициновото и минералното масло се разтварят в етера,след това се се прибавя керосинът и след филтрирането на сместа се добавят присадките.Ако се готвите за състезания - процедурата е малко по-дълга,но в основата си е същата.Горивото се разбърква интензивно в херметически затворен метален съд /от стъклените имаме само приятни спомени/,след два-три дена се изтегля внимателно част от съдържанието и се тръгва за медали.
РЕЦЕПТИ ЗА КОМПРЕСИОННИ ГОРИВНИ СМЕСИ
Тези рецепти не се изписват от чичо доктор, а се вземат от надежни източници.Следващите редове са взети от книгата на Иван Лучев "Микролитражни двигатели",издадена в далечната 1978 година.Много от тях ще ги срещнете и в съвременните форуми...

Няма коментари: