Проект BG051PO001 - 1.2.05 - 0001
Да направим училището привлекателно за младите хора
Powered By Blogger

вторник, 9 октомври 2007 г.

Микродвигатели за авиомодели

Темата за микродвигателите съвсем не е "микро",а е твърде обширна и изисква солидни познания,които ще натрупате с течение на времето.За някои от вас двигателите с вътрешно горене могат да се превърнат и в ... съдба. По време на занятията ще говорим основно за два вида ДВГ - с нагрявна свещ и компресионни.

Микродвигатели с нагрявна свещ

При тях процесът на горене се поддържа от малка нагрявна свещ,която се завива в "главата " на мотора.За да се запали микродвигателчето,на свещта се подава напрежение от 1,5 волта.Ще видите,че понякога батковците използват специален адаптор,който понижава напрежението от 12 волтовата акумулаторна батерия.За по-лесното припалване се използва т.н. стартер,който завърта вала с перката /витлото/.Ще чуете и думите "почерпка" на мотора,но това не означава,че трябва да водите моделчето до кварталната кръчма.Всъщност това са няколко капки от горивото,които спомагат за по-лесното му запалване.Оборотите му се регулират с т.н. жигльорна игла.Самото гориво се прави обикновено от метанол и рициново масло.На вас ви е забранено да пипате метанол,понеже това е спирт,който е силно отровен. И рициново масло е забранено да пиете,но поради други причини.Възможно е да чуете за т.н. присадки на горивата,напр. нитрометан,но за тях друг път.По-известни марки на свещови мотори са ЦСТКАМ, Фора,Циклон,Роси и българския мотор Посон.
Компресионни двигатели
Щом чуете за МК 17,Ритъм ,КМД,значи вече сте попаднали в света на компресионните двигателчета.Особеното при тях е, че нямат свещ,а контрабутало.Горивната смес се сгъстява,запалва се в определен момент и...ако не сте забравили да сложите витло на моторчето,то хуква.А ако го палите на ръка и забравите да го държите - пак може да хукне из стаята.Добре ще е ,ако някой не стои много наблизо.Горивото на компресионните двигатели са забърква от рициново масло/може и двутактово автомобилно/,газ за осветление и диетилов етер.И тук говорим за присадки,например амилнитрат или амилнитрит,но всички тези течности може да ги гледате от почетно разстояние.И още нещо особено - настройката на тези двигателчета се извършва и с жигльорната игла, и с винта на контрабуталото.

1 коментар:

Клуб "Млад журналист", ОУ"Л. Каравелов" - Бургас каза...

Освен споменатите моторчета все още се намират оцелели през годините моторчета като "Сокол" , "МК12В","МК16","Радуга", хубавите чешки MVVS